torsdag den 4. oktober 2012

Individuel skriveøvelse: redegørelse


De 2 indgange til kultur begrebet

 Den tværkulturelle

Fokus ved den tværkulturelle model, er ifølge Hanne Hede Jørgensen, at se på forskelle og ligheder på tværs af kulturer. Modellen sammenligner eksempelvis familiemønstre, kønsroller, magtstrukturer m.m. den fremhæver konsekvenser af hvilken mening, det har, for det enkelte individ at vokse op imellem to kulturer. Det har også konsekvenser for pædagogernes hverdag i daginstitutionerne, da de skal arbejde med at integrere en gruppe mennesker, med et helt andet værdigrundlag end det danske, når der tales børneopdragelse.

Det er vigtigt at modellen anvendes korrekt, for at pege på tendenser og opmærksomhedspunkter i kulturmødet, hvis ikke, er der fare for, det ender med stereotype forestillinger,(s. 111 linje 17). Modellen kan være med til, at give os en form for overblik, vi kan analyserer os frem til, hvorfor nogle grupper kan have svært ved, at tilpasse sig. Modellen giver os viden, den giver os analyser af forskellig adfærd, men den forholder sig ikke til, hvad der bestemmer en given kultur som kultur. Den tværkulturelle forståelse rummer en fare for en etnocentriskkulturforståelse, som lægger afstand til den kultur, som ikke er som den man selv er del af.

Modellen er ikke fyldestgørende i en kompleks tidsalder, hvor mennesket bevæger sig ind og ud af forskellige fællesskaber, hvor den enkelte bliver påvirket og påvirkes af de mange fællesskaber han/hun bevæger sig imellem(s. 112 linje 10-14). Som Hanne Hede Jørgensen påpeger, er man sig selv, lige meget hvilke sammenhænge man flytter sig imellem, men man opfører sig forskelligt, i de forskellige rum, og man er en del af hver fællesskabs historie.

Den transkulturelle

Dette begreb skal ses i et større globalt perspektiv(s. 112 linje 21). Der tales om en kulturel overklasse, der har resurser og magt. Modsat er der også en underklasse, der kendetegnes ved manglende resurser og magt. Den der betragter kultur, må huske på, at han også er med til at skabe den. Globalt er der en lille gruppe mennesker, ifølge Hanne Hede Jørgensen, der besidder en kulturel dominans(s.113 linje 1). De mennesker har den gode uddannelse, er økonomisk stærke og dermed det verdenspolitiske overherredømme.

Den accelererede mobilitet mellem mennesker og grænser, gør det svært at tale om kultur, som et statisk fænomen. Den transkulturelle model påpeger, at det ikke er kulturer der mødes, men mennesker, og at der i ethvert møde udveksles og skabes kultur, ifølge Hanne Hede Jørgensen, er kultur dermed et dynamisk fænomen. Modellen ser på kultur gennem kultur. Begrebet stammer fra psykologien.

Forforståelse

Er den usynlige del af kultur, som betinges af fortiden. Det er formodninger som bygger på ens egen livserfaringer og den kultur man opvokset i. Antropolog og biolog Gregory Bateson mener at forforståelse er med til at lette kommunikationen mellem mennesker. Forforståelser muliggør begrebet han kalder redundans.

Redundans

Er det, der gør det muligt, at folk forstår hinanden uden egentlig at fortælle det i detaljer. Der udelades noget fra et udsagn, og modtageren kan gætte det udeladte i og med at referencerammen er den samme. Men det er kun når referencerammen er den samme.  
Ændre perspektiv
Man er nødt til at rykke rundt og holde sig i bevægelse for at kunne ændre perspektiv. At ændre perspektiv fremmer helhedsforståelsen. Det der kan opfattes med det blotte øje, er kun en del af en større helhed. Kulturanalyse modellen på side 122, kan hjælpe med at ændre dit perspektiv. Den hjælper med at forstå helheden af en kultur.

Litteratur: Bog - Kulturfortællinger fortalt med mange stemmer, af Hanne Hede Jørgensen.

1 kommentar:

  1. Overskuelig og velformuleret redegørelse hvor du har mange af tekstens væsentligste pointer med.
    Godt.
    Mvh. Mette

    SvarSlet